Общинска избирателна комисия Руен


РЕШЕНИЕ
№ 282
Руен, 29.09.2017

ОТНОСНО: Определяне на реда, дата, час и място за провеждане на обучение на членовете на СИК, назначена за провеждане на частичните изборите за кметове на 08 октомври 2017 год.

Предвид Решение № 2525-МИ/НР/08.10.2015 год. на Централната избирателна комисия и на основание чл.87, ал.1, т.4 от Изборния кодекс, Общинска избирателна комисия – Руен,

Р Е Ш И:

    ОПРЕДЕЛЯ обучението на членовете на Секционната избирателна комисия, назначени за провеждане на частичните избори за кметове 08 октомври 2017 г., да се проведе на 04 октомври 2017 год. (сряда) от 17:30 часа в село Скалак.

На обучението следва да присъстват всички членове на назначената секционна избирателна комисия, в това число председател, зам. председател, секретар.

 1. ОПРЕДЕЛЯ обучението на членовете на Секционната избирателна комисия, назначени за провеждане на изборите за кметове и за национален референдум на 08 октомври 2017 г., да се проведе от Тодор Тодоров – Председател на ОИК – Руен и Мустафа Халис Ахмед – Секретар на ОИК- Руен.
 2. ПРИЕМА програма за обучение на СИК, както следва:

 Тематични модули

1. Организация на работата на СИК – правомощия на СИК; вземане и оформяне на решения; разпределяне на функции между членовете на СИК; разглеждане на жалби и сигнали на избирателите

2. Работа на СИК с избирателните списъци и изборни книжа – вписване на данни в избирателните списъци; дописване на избирателите в изборния ден; вземане и оформяне на решение на СИК при отказ за допускане на граждани до гласуване

3. Получаване на изборни книжа и материали в предизборния ден и оборудване на изборното помещение – видове изборни книжа и материали; подписване на протоколи за приемане и предаване; оборудване на изборното помещение и кабините за гласуване; запечатване на помещението

4. Изборен ден – начало и край на гласуването; действия на СИК при откриването на изборния ден; забрани при гласуването; нарушения на изборния процес; лица, които имат право да присъстват в изборния ден; подаване на информация за избирателната активност; взаимодействие с общинската администрация, ОИК и органите на Министерството на вътрешните работи

5. Гласуване на избирателите в СИК и необходими документи за гласуване – гласуване на избиратели, вписани в избирателния списък; гласуване на граждани, имащи право да гласуват, но които не са вписани в избирателния списък; гласуване на лица, заети в произвеждането на изборите; гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването; гласуване с придружител; гласуване с удостоверение за гласуване на друго място; необходими документи за гласуване.

6. Гласуване в подвижна избирателна секция – получаване на книжата и маркиране на печата; гласуване; отпечатване и връщане на подвижната избирателна кутия в помещението на СИК.

7. Преброяване на гласовете – бюлетина за гласуване; действителен и недействителен глас; отваряне на избирателната кутия; подреждане на бюлетините; броене на гласове и преференции; лица, които имат право да присъстват в изборното помещение.

8. Вписване на данни в секционния протокол – вписване на данни в протокола преди отваряне на избирателната кутия; вписване на данни след отварянето на избирателната кутия и преброяването на гласовете; чернова за преференции; контроли; подписване; поправки и лица, които получават копия от протокола.

9. Опаковане на изборните книжа и материали и предаване на секционния протокол на ОИК – опаковане на изборните книжа и материали; транспортиране и предаване на изборните книжа на ОИК; действия на СИК в Изчислителния пункт на ОИК

10. Специфики и различия при изборите за общински съветници и за кметове и за националния референдум; за специфики при произвеждането на втори тур за избор на кметове.

 1. Общинска избирателна комисия – Руен незабавно да уведоми Централната избирателна комисия за проведеното обучение, като посочи броя на присъствалите на обучението членове на СИК по секции.

 Решението може да се обжалва пред Централната избирателна комисия по реда на чл.88 от ИК в срок до три дни от обявяването му пред Централната избирателна комисия.

Препис от решението да се изложи на информационното табло на Общинска избирателна комисия – Руен и да се публикува на интернет страницата.

Приетото решение да бъде съобщено на всички членове на назначените секционни избирателни комисии на територията на Община Руен.

Председател: Тодор Димитров Тодоров

Секретар: Мустафа Халис Ахмед

* Публикувано на 02.10.2017 в 15:29 часа

Календар

 • ПонВтСрЧетПетСъбНед
  123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
   

Решения

 • № 289 / 08.10.2017

  относно: Упълномощаване на представители на Общинска избирателна комисия – Руен за предаване на резултатите от проведените на частични избори за кметове на 08 октомври 2017 г.

 • № 288 / 08.10.2017

  относно: Избран кмет на кметство село Скалак, община Руен

 • № 287 / 06.10.2017

  относно: Регистриране на застъпници, предложени от Движение за права и свободи за за частичните избори за кметове на 08 октомври 2017 год.

всички решения